top of page

VISCA LA REPÚBLICA!Hi havia una vegada un rei, en un país proper i estrany on els militars eren els progres, que es deia Carles.


A en Carles li agradava molt opinar i posar-se en política. El problema amb els reis quan es posen en política és que, per molt que a ningú li importi un rave el que opinin, com tenen tanta gent al voltant que els fa la pilota, al final les seves opinions tenen molta importància.

En Carles es va ajuntar amb gent a qui no li agradava gaire la democràcia -ja els acostuma a passar, als reis- i en el seu nom es va clausurar el parlament del país i es va castigar alguns dels militars progres que us deia abans.


I un bon dia d'hivern quan tornava a palau després d'uns dies de vacances, pam! El van pelar. Això va passar el 1908.


Quan un rei es mor sempre hi ha algú que fa cua per asseure's al tro. Els trons són seients molt còmodes i de vegades també són molt espaiosos, fixeu-vos que en alguns països hi dóna perquè se n'hi asseguin dos. En aquest cas a qui li va tocar ser rei va ser al seu fill. En Manuel.

Però en aquesta història d'avui, noi, als reis no els surten bé les coses perquè aquesta és la història d'una república. I en una república els reis no hi pinten res.


No havien passat ni dos anys quan va esclatar una revolució per tot el país. Ja us hem dit que aquest és un país proper però estrany i els miltars, ves per on, no es van posar del seu costat. Pobre Manuel, a meitat d'una partida de bridge el van fer sortir de Palau i fugir. El pobre es va escapar a Anglaterra. Això va a gustos, hi ha qui marxa a Anglaterra i hi ha qui té problema de malucs i prefereix ambients més secs com Abu Dabi.


Sense un rei que els fes nosa els habitants del país van poder proclamar la república. La República de Portugal. Per ser justos us direm que no ha sigut un camí de roses fins a dia d'avui, perquè també han tingut les seves alegries i les seves tristeses i una dictadura salvatge de la qual es van desempellagar gràcies a uns quants militars. Ja us hem dit que és un país una mica peculiar.


Un dia com avui, un 5 d'octubre de 1910, els portuguesos van treure's la monarquia de sobre i van començar el seu camí cap al govern dels iguals.


Parabéns Portugal!

40 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Commenti


bottom of page