top of page

ELS IDUS DE MARÇ

Pots escoltar aquest article aquí:

Fa molt de temps, fa més de 2mil anys, l'any començava el mes de març, el mes dedicat al Déu Mart. L'any començava, i té bastanta lògica, penseu-hi, a la primavera. La primavera boreal, clar, la primavera romana.

Perquè estem parlant dels romans. Dels romans i del mes de març i dels seus idus.

Els idus de març.


A mitjans de cada mes se celebraven els idus. Els idus eren els dies dels bons auguris. Dies en què es feien processons i ofrenes als déus i bàsicament es feia festa. Eren els dies de festa perquè els romans no tenien diumenge. De fet, per no tenir, no tenien ni setmanes. Les setmanes les van adoptar el segle III després de Crist i per tant, fa 2066 anys, avui, el 15 de març, els idus de març, era un dia molt important.


Els idus de març eren molt importants perquè eren l'inici de l'any polític, l'inici de les campanyes militars.

I aquest any en concret, fa 2066 anys, era especialment important. I ho era perquè aquell dia hi havia quaranta senadors esperant que en Juli Cèsar, arribés al Senat.

Quaranta persones que no l'esperaven precisament per abraçar-lo sinó per matar-lo.


No tan softly, no. A les portes del senat, aquells idus de marc de l'any 44 abans de Crist una munió de senadors es va abraonar sobre Cèsar i li va propinar fins a 23 punyalades al pobre Juli.

La conspiració va ser liderada per un tal Gai Casio Longí.


Així que si teniu un rellotge o un despertador Casio, feliciteu-lo, perquè un dia com avui de fa 2066 anys, es va sortir amb la seva.


54 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page